Nasze dobre rady!
Ogranicz spożycie soli
Spożywanie większej ilości soli powoduje choroby serca (nadciśnienie tętnicze, niewydolność krążenia), choroby nerek oraz skóry. Sprzyja także otyłości i zatrzymuje wodę w organizmie, co obciąża układ krążenia, który prowadzi do pojawienia się cellulitu. Do poprawienia smaku potraw używaj ziół, np. bazylia, zioła prowansalskie, tymianek, estragon czy imbir.
Dzień zacznij od śniadania
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, ponieważ dostarcza nam energii potrzebnej do odpowiedniego funkcjonowania naszego organizmu w ciągu całego dnia. Jeśli nie masz rano czasu na robienie śniadania, przygotuj posiłek dzień wcześniej wieczorem.
Unikaj smażenia
W procesie smażenia powstają liczne związki o negatywnym wpływie na nasze zdrowie. Zdecydowanie zdrowsze jest gotowanie na parze, pieczenie w folii, duszenie oraz grillowanie.
Czytaj etykiety!
Wybieraj te artykuły, które mają jak najmniej substancji słodzących, konserwantów i sztucznych barwników.
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, lepszym rozwiązaniem jest przygotowanie smakołyku samemu. Wykorzystanie naturalnych produktów ( jak np. produkty zbożowe, gorzkie kakao, zdrowe zamienniki cukru, owoce, orzechy) to sprawdzone źródło zdrowia oraz lepszy smak.
Unikaj alkoholu
Alkohol jest trucizną dla organizmu. Jego spożywanie nie sprzyja odchudzaniu, podnosi ciśnienie krwi oraz zaburza naszą koncentrację.
Używaj zamienników cukru
Cukier jest źródłem bardzo wielu groźnych dla zdrowia chorób, takich jak cukrzyca czy otyłość. Spowalnia trawienie, zakłóca równowagę kwasowo-zasadową, wzmaga uczucie senności i znużenia. Zamiast niego używaj ksylitol, erytrytol, stewię lub miód.
Pij wodę!!
Systematycznie picie wody (najlepiej zmineralizowanej) ma znaczący wpływ na zachowanie zdrowia oraz proces odchudzania. Nawilżając organizm od środka utrzymujemy w dobrej kondycji wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Optymalna dawka to 2 litry wody dziennie, popijanej często w małych ilościach.
Nie idź głodnym na zakupy
Kiedy odczuwasz głód, podświadomie wybierasz więcej wysokokalorycznych pokarmów, co nie sprzyja gubieniu nadmiernej tkanki tłuszczowej.
Jedz wolniej
Sygnał przekazywany z naszego żołądka do ośrodka sytości (znajdującego się w podwzgórzu) dociera po ok.20-30 minutach. Powolna konsumpcja posiłków oraz staranne przeżuwanie kęsów sprawiają, że zjesz tylko tyle, ile potrzebuje Twój organizm i zapobiegnie to uczuciu przejedzenia.
Suplementuj witaminę D
Zapotrzebowanie na witaminę D jest zaspokajane dzięki ekspozycji ciała na działanie promieni słonecznych, których brakuje w okresie jesienno-zimowym. Jest to bardzo istotne, ponieważ niedobory witaminy D znacząco wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie psychiczne.
Zadbaj o aktywność fizyczną
Uprawianie sportu wpływa na szybszą przemianę materii i przyspiesza utratę kalorii. Pomaga także zachować sprawność oraz dobre samopoczucie.
Patrz co pijesz
Najlepszym i najzdrowszym napojem jest woda mineralna, a także herbata (zielona, biała, czerwona i ziołowe), kawa i soki warzywne. Wszelkie inne napoje, tj. soki owocowe, napoje gazowane typu cola, napoje energetyczne i alkohol, są źródłem cukru i dostarczają zbędnych kalorii.
Jedz ryby
Ryby są źródłem ważnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie mózgu, zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi i mają korzystny wpływ na stan zdrowia układu krążenia i serca. Najlepiej wybierać ryby morskie, takie jak halibut, łosoś, śledź, makrela, dorsz.
Nie popijaj jedzenia
Wodę, soki i herbatę pij między posiłkami. Popijanie posiłków rozrzedza soki żołądkowe, przez co wydłuża się proces trawienia, co może być przyczyną wzdęć
Cytrynka co dzień rano
Wypicie szklanki wody z sokiem z cytryny z samego rana ma za zadanie zadziałać orzeźwiająco i energetyzująco oraz pobudzić układ trawienny i oczyścić organizm z toksyn. Sok zawarty w cytrynie ma odczyn zasadowy i odkwasza organizm, a wit. C wspomaga układ immunologiczny, ma właściwości antybakteryjne i antywirusowe.
Jadaj kolacje
Zamiast koncentrować się na porze kolacji zwróć uwagę na to, co, i w jakich ilościach pojawia się na Twoim talerzu.